Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nedir?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nedir?

Filosunda araçları bulunan tüm ticari işletmeler, araçları için satın alınan akaryakıt miktarını ve bununla ilgili tüm süreçleri kontrol etmek ister. Hem akaryakıt sektörü hem de işletmeler için son derece önemli olan bu durum, konu ile ilgili bir birimin varlığıyla pratik hale gelmiştir. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi adı verilen bu birim, gerek endüstrideki kayıt dışı ekonomiyi izlemek gerekse rekabetteki eşitliği denetlemek üzere çalışmaktadır. Bu bilgilerden hareketle Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi nedir, hangi araçları kapsar, kimler için zorunludur, nereden alınır ve nasıl monte edilir, gibi soruların cevaplarını yazımızda sizin için derledik. Okumaya devam ederek UTTS nedir, detaylıca öğrenebilirsiniz.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS)

Taşıtmatik ve araç tanıma sistemi gibi araçlarla uyumlu olarak çalışarak taraflara hız ve kolaylık anlamında faydalar sağlayan UTTS, akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen satış işlemlerinin, yakıt pompalarına otomatik olarak kaydedilmesini içerir. Bu özelliğinden ötürü sektörel satışlarda şeffaflığın artması ve vergi süreçlerindeki denetim mekanizmasının etkinleştirilmesi amaçlamaktadır. Kısaca anlatmak gerekirse ulusal taşıt tanıma nedir, sorusunun cevabı akaryakıt sektöründeki rekabet koşularının sağlanması ve satış işlemlerinin düzenli kayıt altına alınması için oluşturulmuş bir sistem, şeklinde vermek de mümkündür.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Kimleri Kapsıyor? Kimler Sisteme Dahil?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nedir, konusunun ele alındığı bu yazıda, akıllardaki bir diğer önemli sorunun yanıtını da bulabilirsiniz. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi kimleri kapsıyor? Bu sorunun cevabını aşağıdaki listede detaylıca görmek mümkün. İşte, karşınızda yeni taşıt tanıma sistemi içinde yer alan taraflar!

  • Taşıt sahipleri: Taşıt sahipleri, akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteren gerçek ve tüzel kişiler anlamına gelir. Bu kişiler taşıt tanıma birimi kullanmakla yükümlüdür.
  • Taşıt montaj firmaları ve Donanım Üreticileri: Gerekli donanımların istasyonlara ve taşıtlara entegre edilmesiyle ilgili yetkili firmalardır. Darphane tarafından yetkilendirilen bu şirketler, UTTS yükümlüsü taşıtların depo girişine taşıt tanıma birimini takmakla ve bunların sisteme elektronik olarak kaydedilmesi ile görevlidir.
  • Yetkili istasyon montaj firmaları:
  • Akaryakıt dağıtım firmaları: Perakende satış yapan, akaryakıt dağıtım lisanslı olan ve depolama, taşıma ve pazarlama yapabilen şirketlerdir. Bu şirketlerin yükümlülüğü ise istasyonlarda en az bir pompa ünitesine UTTS donanımı monte etmektir.
  • YN pompa ÖKC firması: Bir akaryakıt pompasına entegre edilmiş ödeme kaydedici cihazları (ÖKC) sağlayan veya bu cihazların yönetiminde uzmanlaşmış firmalardır.
  • Akaryakıt istasyonu işleten mükellefler: Dağıtıcının tescilli markasında faaliyet gösteren, akaryakıt istasyonlarında akaryakıt dağıtımını sağlayan ve dağıtıcı şirketle anlaşmalı olarak çalışan şirketlerdir.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi hangi araçları kapsıyor, sorusunun ardından sırada bu birimin zorunluluğu ile ilgili bilgileri derlediğimiz bölüm var. Okumaya devam ederek konu özelindeki detaylara hakim olabilirsiniz.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Zorunlu mu?

Ulusal Taşıt Tanıma zorunluluğu, UTTS konusu ile ilgili en çok merak edilenlerden. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi zorunlu mu, sorusunun cevabı ise ticari araç sahipleri, büyük filoları yöneten işletmeler ve akaryakıt istasyonlarını içeriyor. Belirli taşıt gruplarının izlenmesini sağlayan bu sisteme, ticari faaliyet için kullanılan araçlara sahip olan şahıs şirketlerinin de tabi olması gerekiyor. Bu sorunun cevabını aşağıda liste halinde de görmeniz mümkün.

  1. Ticari araç sahipleri
  2. Büyük filoları yöneten şirketler
  3. Akaryakıt İstasyonları

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nereden Alınır?

Peki, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi nereden alınır? Taşıt tanıma sistemine dahil olabilmeniz için öncelikle başvuru sürecini tamamlamanız gerekmektedir. utts.gov.tr veya üzerinden hesap oluşturmak, taşıt için gerekli bilgi ve belgeleri toplamak ve Darphane'nin IBAN adresine gerekli ödemeyi yapmak, sisteme kaydolmak için öncelikli adımlardan. Başvurunuz onaylandığında ise Darphane tarafından yetki verilmiş firmalara müracaat ederek TTB montajınızı yaptırabilirsiniz. Bundan sonraki süreçlerde ise aracınıza takılan Taşıt Tanıma Birimi (TTB) ile akaryakıt alımlarınızı başlatabilirsiniz. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca bu taşıt tanıma birimine geçmekle yükümlü şirketlerin, sisteme zamanında dahil olmaması halinde ise cezai işlem uygulanacağını hatırlatmış olalım!

Ayrıca Petrol Ofisi ile Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne kolayca dahil olmak için Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) formumuzu doldurarak süreci başlatabilirsiniz.

UTTS Başvurusu için Gerekli Belgeler

Aşağıdaki listede, UTTS için gerekli belgeler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

  • Şirketinize ait güncel vergi levhası (Kopyası)
  • Şirket ünvanının ve yönetici kadrosunun bilgilerinin yer aldığı Ticaret Sicil Gazetesi (Kopyası)
  • UTTS cihazı takılması istenen taşıtın plakası ve teknik bilgileri
  • Şirket yetkilisinin kimlik bilgileri (Kopyası)

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Montajı

Ulusal Taşıt Tanıma montajı, Darphane'nin yetkilendirdiği şirketlerce yapılmaktadır. Alanında yetkin profesyonellerden oluşan bu şirketlere müracaat ederek aracınıza taşıt tanıma birimi montajı için başvurabilirsiniz. Araçların akaryakıt depo bölümüne taşıt tanıma birimi adı verilen cihazın, akaryakıt pompasına ise taşıt tanıma okuyucusunun entegre edilmesinden oluşan bu sürecin sonunda aracın plaka bilgilerinin elle girişi engellenmiş ve tüm akaryakıt tüketimi dijital olarak takip edilebilir olacaktır.

UTTS'nin Ticari Araç Sahipleri ve İşletmeler için Avantajları

  • UTTS sayesinde hem şahıs şirketleri hem de büyük filoları yöneten firmalar, akaryakıt giderlerini vergi matrahından sorunsuz şekilde düşebilir. Dijital olarak kaydedilen akaryakıt alımları da bu giderlerin açıklamasını yapar nitelikte olacağı için belgelerinizin geçerliliği konusunda akıllarda soru işareti de kalmayacaktır.
  • UTTS'den önce sektörde sıkça rastlanan sahte ve mükerrer fiş kullanımı sorunu bulunuyordu. Bu sistemle birlikte size ait olmayan bir aracın plaka bilgilerinin manuel olarak işlenip masrafın gider olarak gösterilmesi gibi vergi kaçakçılığı denemeleri de söz konusu olmayacaktır.
  • UTTS, araç yakıt depo girişinde ve akaryakıt pompalarında yer alan cihazlar sayesinde yakıt alım sürecini de hızlandırıyor. İstasyondaki bekleme sürelerini azaltan bu uygulama, fiş onaylatma ve plaka söyleme gibi durumlara son vereceği için pratik bir alışveriş deneyimine dönüşüyor.
  • UTTS'ye dahil olduğunuzda aracınız, tüm UTTS uyumlu istasyonlarda tanınır hale gelir. Filolar için esnek yakıt tedariği anlamına gelen bu uygulama sayesinde anlaşmalı olunmayan istasyonlardan akaryakıt alımlarında bile sorunsuz çalışmaktadır.

”Ulusal Taşıt Tanıma nedir?” sorusunu yanıtlayan bu yazımıza ek olarak “Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

İlgili Yazılar

Akaryakıt & Otogaz Rehberi

Madeni Yağ Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Aracınızın motorunun düzgün ve verimli çalışması için benzinin birçok özelliği önemlidir. Bunlardan biri de oktan sayısı olarak adlandırılan bir ölçüttür. Bu yazıda, benzindeki oktan sayısının ne olduğunu, nasıl belirlendiğini ve motor performansı ile güvenliği nasıl etkilediğini inceleyeceğiz.

29.04.2024
Akaryakıt & Otogaz Rehberi

Benzindeki Oktan Sayısı Nedir?

Aracınızın motorunun düzgün ve verimli çalışması için benzinin birçok özelliği önemlidir. Bunlardan biri de oktan sayısı olarak adlandırılan bir ölçüttür. Bu yazıda, benzindeki oktan sayısının ne olduğunu, nasıl belirlendiğini ve motor performansı ile güvenliği nasıl etkilediğini inceleyeceğiz.

29.04.2024
Araç Bakım & Güvenliği

Motor Yağlarının Seçim Kriterleri Nelerdir?

İçten yanmalı motorlar için motor yağı seçiminde motorun özellikleri dikkate alınır. Madeni yağ üreticileri ilgili motora uygun yağı üretmek için temelde 3 kritere göre konuyu değerlendirir.

14.11.2022